top of page

Shopping

Wil je investeren in mooie kledingstukken? Wil je weten waar je echt goede items kan kopen?

Het zou mooi zijn als je op deze site een lange lijst met adressen vindt, passend bij jou. Maar wat voor jou mooie items zijn, is toch echt persoonlijk. Ook welke kledingstukken duurzaam zijn is nog steeds een lastige. Duurzaamheid heeft niet alleen te maken met hoe iets is geproduceerd, maar ook met hoe het wordt gedragen. Zo kan een minder duurzaam geproduceerd kledingstuk toch duurzaam worden als het lang gedragen wordt. Hoe lang draag jij je kledingstuk eigenlijk?

De merken, winkels en labels die hier worden genoemd zijn allemaal de moeite waard.  Het zijn mijn persoonlijke favorieten, sommige zijn bekende van me, andere bewonder ik. Stuk voor stuk doen ze iets met duurzaamheid. Je vindt fashion disrupters, mooie duurzame labels, labels die wel op weg zijn maar nog niet volledig duurzaam zijn, etc. Het aanbod is gevarieerd en wisselt af en toe. Wat ze gemeen hebben, is dat je hier mooie investeringen vindt, items that last dus. Klik op het label om naar de desbetreffende website te gaan. 

Note: wil je meer weten over materiaalgebruik en de impact op ons klimaat? Scroll naar beneden en bestudeer het overzicht.

In the spotlights

CHLOÉ x SHELTERSUIT

Een interessante samenwerking, modehuis Chloé met het Nederlandse Sheltersuit. Sheltersuit is een organisatie van Bas Timmer, opgericht zo’n 6  jaar geleden. Deze organisatie maakt suits voor de dakloze zodat ze de kou op straat overleven. Het suit bestaat uit een combinatie van een slaapzak en een jas, gemaakt van overschotten uit de textiel industrie. Elk Sheltersuit is dus uniek. De jas is gemaakt van hoogwaardige, ademende tent-stof, de binnenvoering van geüpcyclede slaapzakken, De kledingstukken worden los of aan elkaar gedragen. 

 

En nu is er dus een samenwerking met high end label Chloé. Hoe? Onlangs is Gabriela Hearst begonnen als creatief directeur.  Zij is sterk social engaged en nodigde Bas met zijn team uit om in de archieven van Chloé te duiken. Het resultaat? Nieuwe eye catchy suits gemaakt in luxueuze, rijke gekleurde stoffen en een tassenlijn waarbij de opbrengst linea recta naar Sheltersuit gaat. Mooie blikvangers dus, daar op de straten in Parijs tijdens afgelopen fashion week.

Is het geloofwaardig? Ja, ik vind van wel, ik geloof in het goede. Dat als je ergens nieuw begint als creatief directeur, dat je dan het verschil kan maken.  Mooi voor Chloé, de consument, de dakloze en Sheltersuit. Mode met een missie! 

Eerdere spotlights? klik hier

Chloe_Bas_Timmer_sheltersuits_3.jpg
Anker 1
serendipityvintagedreamer.jpg

bron: Serendipity Vintage Dreamer

Vintage

Mooie items gaan lang mee. Het is dus lang niet zo gek om wat vintage pareltjes toe te voegen aan je collectie. Dit zijn mijn favorieten winkels, allemaal bieden ze online verkoop aan, soms via hun website, soms via hun social media kanaal. 

Denim 

Ik kom uit de denim hoek, het blauwe bloed stroomt door mijn aderen. Lange tijd was de productie niet optimaal voor het klimaat. Gelukkig zijn er nu ontzettend veel innovative methodes die het tegendeel bewijzen. Deze labels deel ik met liefde. 

18182014 Denim leaves_leave1_1193_previe

bron: G Star Raw

totote_2.png

bron: Totote

Bags 

Tassen, kun je er ook geen genoeg van krijgen? Ondertussen hanteer ik voor mijn tassen een capsule beleid. Maar mijn hart gaat wel sneller kloppen van deze mooie duurzame merken.

Lenen 

Ik geloof in de deel economie. De verschuiving van product naar dienst. Zo kun je kleding ook als een dienst zien. Een service waarbij het niet meer om het consumeren gaat, maar om het samen delen.  Hoe heerlijk is het trouwens om, als je wilt experimenteren met een nieuwe fit of kleur, dat je dit item gewoon eerst eens leent? Dit zijn mijn favorieten bibliotheken. 

thecollectives_2.png

bron: The Collectives

youngfrankk_dec2020_dig-29_LO_2000x.jpg

bron: Young Frankk

Sieraden

Natuurlijk houdt de sieraden industrie zich bezig met het klimaat. Persoonlijk heb ik een zwak voor vintage en draag ik veel oude familiestukken. Maar ook van upcyclen van oude sieraden en van nieuwe duurzame initiatieven word ik enthousiast.

Lingerie

Van top tot teen duurzaam? Dat kan. En dan heb ik het niet alleen over basic bamboe underwear, maar ook over mooie lingerie. Lovely setjes!

netterose_1.png

bron: Nette Rose

duranlantink_2.jpg

bron: Duran Lantink

Een disrupter is eigenlijk een verstoorder, designers die op hun eigen manier de gangbare fashion industry verstoren voor een beter klimaat.  Dit zijn mijn favoriete 3:

Hacked by_door Francisco van Bentham, een ontwerper die talloze high end collecties ontwierp en zich nu richt op de overschotten in de kleding industrie. Hij werk samen met bekende labels en bouwt hun onverkochte en overgeproduceerde kledingstukken om tot nieuwe collecties. Zijn opdrachtgevers zijn oa: H&M, Kings of Indigo, Scotch & Soda, Isetan Japan, Kiki Niesten, Margreeth Olsthoorn, etc.

Duran Lantink, werd gelijk na zijn afstuderen bejubeld door de international mode industrie en omarmd door celebreties ( oa Billie Eilish). Hij richt zich op dure labels die onverkocht blijven en mixt deze samen tot één kleding stuk. Zo vind je Gucci, Louis Vuitton en Balenciaga in één item terug. Zelf zegt hij: "Het creëren van nieuwe kledingstukken uit old stock is het nieuwe chique”

 

Lisa Konno is fashion designer en gebruikt haar designskills om maatschappelijk relevante verhalen te vertellen. In 2016 verkocht ze na haar show wel de patronen van de kledingstukken maar niet de items zelf. Ze werkt aan meerdere labels en maakt daarnaast interessante documentaires, bijvoorbeeld over de industrie van gedoneerde 2e hands kleding.

Disrupters

Schoenen

In de sneaker industrie vind je veel innovatieve ideeën,  maar ook op vegan gebied, zie je heel wat moois ontstaan.

womsh.jpeg

bron: Womsh

soulsister.jpg

bron: Soul Sister

Personal Favorites

Natuurlijk heb ik zelf een paar favorieten. Winkels waar ik met liefde kom, om mooie items te spotten. Ze zijn niet allemaal volledig duurzaam maar hebben zeker duurzame labels in hun assortiment. Ik geef je een inkijkje;

Duurzame Stores 

Al deze winkels hebben een volledig duurzaam assortiment. En fijn personeel dat je goed kan adviseren in je duurzame reis. 

Suhka-handwerk-800x800.jpg

bron: Sukha

cphfw-ganni-DT-21.jpg

bron: Ganni

Duurzame Labels

Heb je de smaak te pakken en wil je meer. Dat kan natuurlijk, hier volgen alle duurzame labels, die de moeite waard zijn. Enjoy!

Impact

In dit overzicht zie je, welke impact verschillende stoffen en materialen hebben op de diverse factoren van ons klimaat.

impact.jpg
bottom of page