top of page

aan

de

slag  

Illustrations: Ingrid Bockting 

Je begint de methode met het 7 stappen plan, Je hangt alleen kleding voor één seizoen in je kast, het huidige seizoen. De overige kleding bewaar je op een ander plek, dat noemen we de de bewaar collectie. In je opgeruimde kledingkast zul je straks alleen nog maar kleding zien die je ook echt aan kunt doen. Na drie maanden, of als het volgende seizoen begint, doe je dit weer. Sommige items draag je drie seizoenen, zoals een wollen vestje dat je in de herfst, winter en het voorjaar aanhebt. Een zomers jurkje heb je natuurlijk maar in één seizoen nodig. En let op: sportkleding, lounge- en nachtkleding, feestkleding en ondergoed vallen buiten de capsule. 

Het opbouwen van je capsule duurt een klein dagdeel, drie uur ongeveer. Het hangt een beetje af van hoeveel kleding je hebt, of je een langzame of snelle beslisser bent en of je makkelijk combinaties maakt. 

Voordat je begint. Maak het leuk! Zorg dat je in een goede bui bent als je begint met het samenstellen van je capsulegarderobe. Focus alleen op wat je dit seizoen wilt gaan dragen. Neem er de tijd voor. Zet een muziekje op, steek een geurkaars aan. Haal wat lekkers in huis, nodig je beste vriendin uit en zorg dat je niet gestoord wordt door partner, moeder of kinderen. Gun jezelf de tijd om even alleen maar bezig te zijn met kleding, zonder haast, lekker ontspannen.

stappenplan_zondercirkel.jpg

stap 1

Haal alle kleding die je dit seizoen draagt uit je kast en leg het op je bed.

 

En met alle kleding bedoel we dus ook echt alles. Niet alleen je favoriete spijkerbroek, maar al je spijkerbroeken. Ook de spullen die je niet meer draagt, miskopen, gehavende items, je lievelingstrui met vlekken-die-er-niet- meer-uitgaan. Zit er nog wat in een koffer, hangt er nog iets aan de kapstok? Vergeet de wasmand niet te checken en denk aan kledingstukken die niet in je eigen huis liggen, maar bij een vriend(in) of nog weer ergens anders. Leg alles bij elkaar wat je het komende seizoen aan zou kunnen doen.

Je bewaar collectie

 

Alles wat niet bij dit seizoen hoort, dus wat je de komende drie maanden niet gaat dragen, hoort nu bij je bewaarcollectie. Al deze items haal je uit je kast en leg je alvast apart. Maak een stapel op de grond of zet een doos neer waar je alles in doet en leg het een beetje uit het zicht. Twijfel je nog over een item? Leg het dan bij de kleding op je bed. Bij stap 7 berg je de bewaarcollectie pas echt op.

Je kledingkast is nu leeg, op ondergoed, sportkleding, loungewear en pyjama’s na. Die horen dus niet bij je capsule.

stappenplan_zondercirkel.jpg

stap 2

stappenplan_zondercirkel.jpg

stap 3

Verdelen & selecteren

 

Verdeel al je kleding in maximaal 7 stapels, op kleur. Je mag alle kleuren een eigen stapel geven, zolang je maar niet meer dan zeven stapels hebt. Minder is prima. Als je er toch meer hebt, voeg dan stapels samen tot één kleurfamilie. Heb je kleding die nergens bij past, deze houd je samen met one-pieces & jurken apart, die zie je terug bij stap 4. 

Selecteer nu van elke kleurstapel 1 bottom en 2 tops tot je zeven van zulke drietallen hebt geselecteerd. Sommige kleurstapels (meestal de grootste) komen vaker aan de beurt. 

Voeg blijmakers toe

 

Je basis is klaar. Je mag nu nog zeven extra items toevoegen. Het maakt niet uit van welke stapel. Ook die ene stapel met losse items en one-pieces doet nu mee. Je kunt die selecteren, maar ook gewoon je lievelingsvest. Of die gekke oude trui die qua kleur en vorm nergens bij past. Eigenlijk maakt het niet uit wat je pakt. Als het maar ‘blijmakers’ zijn, items die je dit seizoen echt niet wilt missen.

stappenplan_zondercirkel.jpg

stap 4

stappenplan_zondercirkel.jpg

stap 5

Selecteer vijf paar schoenen en 3 buitenjassen. 

Vijf paar schoenen dus. Dat voelt misschien als weinig, maar we hebben het over vijf paar schoenen voor drie maanden, negentig dagen. Dat is voldoende om verschillende moods te creëren.  Sportschoenen en schoenen voor extreme weersomstandigheden, zoals snowboots of regenlaarzen, doen niet mee. Ook schoenen voor speciale gelegenheden, bijvoorbeeld mooie hakken voor een bruiloft, vallen hier buiten. 

Drie buitenjassen: selecteer bijvoorbeeld een zakelijke jas, een praktische jas en een statement piece. Of een lange, een korte en een middellange. Of een wollen, een stoffen en een waterdichte.  Enfin, er zijn voldoende mogelijkheden. De ervaring leert dat drie jassen voor drie maanden meer dan genoeg is. Als je maar kunt variëren. 

Maak Combinaties.

Nu kun je lekker gaan experimenteren met je collectie! Verzin nieuwe combinaties met de items uit je capsule. Pas outfits voor de spiegel en wissel zo nodig nog een item om. Neem er de tijd voor. En laat je verrassen door een nieuwe combinatie die zowaar werkt. Maak foto’s als je zeker wilt zijn dat je de combinaties onthoudt.

PS: heb je altijd veel kleding en vind je het moeilijk om keuzes te maken? Dit is je eerste capsule, wat smokkelen met aantallen mag best. 

stappenplan_zondercirkel.jpg

stap 6

stappenplan_zondercirkel.jpg

stap 7

Opbergen & inhangen

Je bergt nu je bewaarcollectie op. Dat is kleding van dit seizoen die je niet hebt geselecteerd samen met alle items voor de andere seizoenen. 

 

Je kast is schoon en leeg. En dan komt nu het leukste gedeelte. Je eerste eigen fijne kleine capsulecollectie in je kast hangen en leggen! Een aantal items leg je neer, zoals de meeste breisels. Je kunt wat veranderen in de indeling van je kast. Misschien kun je wat planken wegdoen, maar dat kan ook de volgende keer. Als je nu voor je kast loopt, zie je iets heel moois, wat jij hebt gedaan. Gefeliciteerd!

bottom of page